Praag

In oktober 2016 zijn Alice en ik samen met Michael en Dominique naar het prachtige Praag geweest. We zijn met de auto gegaan en hebben er een kleine 8 uur op gereden, het was niet zulk mooi weer toen we gingen, maar dat mocht de pret niet drukken.

 

Ontdek het oude centrum

Het oude centrum bestaat uit een wirwar van kleine straatjes. Erg leuk om doorheen te dwalen! Natuurlijk mag je het Oude Stadsplein niet overslaan. Dit plein is vooral beroemd om de Astronomische Klok uit 1410. Het Praagse stadsbestuur is erg zuinig op al deze historische elementen en daarom wordt er veel aandacht besteed aan de restauratie van zulke toeristische trekpleisters.

Wandel over de Karelsbrug

Een andere super bekende highlight van Praag is natuurlijk de Karelsbrug. Net als op het Oude Stadsplein zul je hier niet de enige zijn. Toeristeneverywhere! Toch is het erg leuk om over de brug te wandelen, want toegegeven, mooi is hij absoluut. Op zomeravonden zijn er vaak muzikanten aan het spelen en ook zijn er kunstenaars die ter plekke een tekening van je kunnen maken. Wat je verder veel ziet op de Karelsbrug zijn bedelaars. De brug is versierd met verschillende standbeelden. De meeste die er nu nog staan zijn kopieën. Wil je de originele beelden graag zien? Ze zijn te bewonderen in het Nationaal Museum. Hoe druk ook, over deze de Karelsbrug moet je echt even gelopen hebben. Anders is je tripje naar Praag niet compleet.

Bezoek de Praagse burcht

Als je vanuit de zijde met de Oude Stad de Karelsbrug oversteekt dan kijk je uit op de Praagse burcht. Ook dit is een bekende highlight en leuk om naartoe te wandelen. De Praagse burcht is niet zomaar een bouwwerk, maar is een van ‘s werelds grootste gesloten paleizencomplexen. Er is telkens iets bijgebouwd, waardoor zo’n beetje alle bouwstijlen hier vertegenwoordigd zijn. Je vindt er kerken, torens en paleizen. In de zomer zijn de tuinen geopend en kun je daar ook doorheen wandelen. De grootste kerk van Praag, de St. Vituskathedraal, staat hier. Je kunt er gratis naar binnen om een kijkje te nemen. Doordat de Praagse burcht hoger gelegen is dan de rest van de stad heb je wederom een mooi uitzicht.

Beken kleur bij de John Lennon Wall

Niet ver bij de Praagse burcht vandaan vind je de Jonh Lennon Wall. Deze muur doet qua bonte kleuren denken aan de Berlijnse Muur. De muur is een eerbetoon aan muziekicoon John Lennon, die bij de Tsjechen erg populair was. Vooral Tsjechische jongeren zagen in hem een voorvechter van gelijkwaardigheid, vrijheid en vrede. Na de moord op de Britse beroemde muzikant in 1980 begonnen mensen de muur te verven en werd het een eerbetoon. De muur werd steeds meer een symbool tegen het communistische bewind. Hij is weleens wit geverfd, maar kreeg binnen no-time weer kleur. Er wordt vaak muziek gemaakt bij de muur. Wat er gespeeld wordt? Liedjes van de Beatles natuurlijk.

John Lennon Wall: Velkopřevorské náměstí, 100 00, Praag 

Eten en drinken

Proef schoorsteencake

Waar je ook kijkt in Praag, overal kom je kraampjes tegen waar ze Trdelník, oftewel schoorsteencake, verkopen. Dit puntvormige gebak heeft een gesuikerd laagje en wordt vaak gevuld met ijs, slagroom en fruit. Je kunt ze ook met warme appeltjes en kaneel krijgen. Lekker voor in de winter. Wel moet ik erbij zeggen dat deze lekkernij vrij machtig is. Ik zou er eentje delen!

De Trdelnik is een traditionele lekkernij uit Tsjechië die je veel ziet. Van het gistdeeg waarmee de Trdelnik gemaakt wordt, worden dunne stroken gesneden. Deze stroken worden vervolgens door de suiker gehaald en om een buis of stok gewikkeld. Al draaiende wordt het deeg gebakken boven hete kolen. De koker wordt vervolgens van de buis verwijderd en door een mengsel van suiker, kaneel en gehakte noten gerold. De Trdelnik kan gevuld worden met bijvoorbeeld ijs of zonder vulling gegeten worden. Het lijkt een heerlijke lekkernij voor zowel op koude als op warme dagen!

Restaurant Malostranska Pivnice

We bezochten het restaurant  na een lange wandeling door de prachtige stad Praag.  Eigenlijk is het restaurant een franchisenemer van Sveijk dus het menu is gestandaardiseerd. Het eten is beter dan gemiddeld en de bieren zijn geweldig. De service was enigszins traag en niet attent, maar de prijzen waren redelijk voor een toeristische plaats.
Pas wel op met de Pretsels welke op tafel staan, dit is een valkuil, je bent snel geneigd er 1 te pakken en je betaald dan voor het hele rijtje, maar ach, je bent op citytrip en dan weet je dat er valkuilen zijn.

Hierbij een selectie foto’s van ons bezoek aan Praag

Leave a Reply

Your email address will not be published.