Metro New York

Als je dan eindelijk in de Big Apple bent, wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien. Lopen is daarom een goede optie. Het is relatief snel (afstanden zijn niet supergroot), je ziet veel en het is goedkoop! Maar soms heb je genoeg van al dat lopen en wil je snel naar je bestemming. Taxi is een optie, maar nog veel sneller en makkelijker is de metro. Overal door de stad zie je bordjes met gekleurde rondjes boven de grond uitsteken met meestal daarnaast een trap naar beneden. Maar wat je moet je allemaal weten over de metro?

Metro in New York

Prijzen

Belangrijk om te weten: wat kost het? Een enkel ritje met de metro kost 2,75. Een ritje is in dit geval: poortje door, je kaartje swippen en op naar de metro. Zo lang je niet weer door een poortje naar buiten gaat, kun je met de metro blijven reizen. Ook goed om te weten: koop je een MetroCard en zet je er meer dan $5,50 op, dan krijg je 10% cadeau. Dus $10 wordt dan $11. Reken uit je winst! Ben je er bijvoorbeeld een hele week? Dan is het handig om een Unlimited Ride Card te nemen. Voor 31 dollar zit je dan een complete week (7 dagen) gebakken.

Hoe werkt een metrokaart

Zoals ik eerder al schreef, een metrokaart werkt met een tegoed. Elk ritje met de metro kost $2,75. Zodra je een metrostation in wilt, ga je door een poortje. Je haalt je metrokaart door de sleuf (gaat niet altijd in 1 keer goed), het poortje piept, schrijft $2,75 van je kaart af en jij kan doorlopen. Zodra je een kaart koopt, geef je aan hoeveel tegoed je op de kaart wil zetten. Je kunt overal een nieuwe kaart kopen of extra tegoed op je kaart zetten. Als je veel met de metro gaat doen (wel een van de snelste manieren om door de stad te komen) dan is een Unlimited Card al snel een uitkomst en goedkoper dan die $2,75 per ritje betalen.

Waar koop ik een metrokaart?

Bij elk station is een ticketautomaat te vinden. De grote machines met een touchscreen zijn de apparaten die je moet hebben. Op zich wijst het zich vanzelf, tot het punt waar ze vragen om je postcode. 5 x 0 werkt dan het beste en deze stap kun je niet overslaan. Betalen kan met cash of met creditcard. Het kaartje ligt vervolgens onder in de bak, zoals wij hier een parkeerkaart krijgen. Snel en effectief!

Metrokaart automaat

Hoe gebruik je de metrokaart?

Simpel! Zoals ik al eerder schreef: je loopt een station in, je gaat door het poortje door je kaart door de sleuf te halen. Het poortje piept en jij loopt verder. De border wijzen zich daarna vanzelf. Let wel goed op of de metro Uptown of Downtown gaat! Zo lang je niet weer naar buiten gaat (buiten het metrostation), kun je blijven reizen voor die ene swipe. Handig als je per ongeluk de Uptown hebt genomen, terwijl je de Downtown had moeten hebben. Gewoon uitstappen bij de volgende halte, andere metro pakken en klaar!

Hoeveel staat er nog op mijn kaart?

Gebeurd zo vaak: je bent enthousiast door de stad aan het reizen, je wilt de metro in en zelfs na de 4de swipe gaat het poortje niet open. Te weinig te goed om je kaart! Om zuchtende New Yorkers achter je te voorkomen is het goed om af en toe even je te goed te checken. Er staan voor de poortjes swipe kastjes waar je je saldo kan controleren. Ook verteld het poortje je saldo zodra je je kaart door de sleuf haalt. Maar soms is het te druk om dat zo snel te zien. Af en toe even controleren is dus aan te raden. Tenzij je een unlimited card hebt genomen natuurlijk.

Lege Metro in New York

Hoe vaak rijdt de metro?

Sowieso 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen in het jaar. Als je het metrostation in loopt hoef je niet bang te zijn dat je de metro net hebt gemist en lang moet wachten. Gemiddeld rijdt een metro elke 2 tot 5 minuten in de spits en om de 10 minuten overdag. ’s Avonds rijdt de metro natuurlijk ook, maar misschien is het dan verstandiger om een taxi te nemen. Het kan zijn dat je ’s nachts 20 minuten moet wachten. Persoonlijk zit ik dan liever niet in een verlaten metrostation. Overigens is het tot een uurtje of 23:00 nog prima te doen.

En de New York metro zelf?

Begin bij het begin: zorg voor een plattegrondje van de metro. Dat scheelt je een hoop tijd en gepuzzel. Daarnaast vind ik persoonlijk het reizen met de Metro in New York een van de leukste dingen om te doen. Waarschijnlijk verklaren veel mensen mij voor gek, maar alle verschillende mensen om mij heen, maakt het voor mij altijd weer een belevenis op zich. De metro’s zijn bijna allemaal voorzien van airco, zodat het reizen aangenaam is in de zomer. De stations worden altijd omgeroepen zodat je weet waar je bent. Heb je het even gemist? Er hangt links en rechts boven de stoelen een overzicht van de lijn en haltes waar je heen gaat. Zo kun je makkelijk zien hoeveel stops je nog moet wachten en waar je bent. Op de muur van elk metro station staat welke halte het is. En dat niet 1 keer, maar de complete muur vol. Ook iets wat je dus niet kan missen. In rushhour is staan bijna een zekerheid. Houd je dan goed vast aan een paal of handvat. Ik heb vaak genoeg touristen van voor naar achter zien gaan doordat de metro hard optrekt en afremt. Opstaan en je plek afstaan aan oudere mensen of zwangere dames is hoffelijkheid. Dat wordt daar net zo gewaardeerd als hier.

Metro met Manhattan op de achtergrond

Waar rijdt te metro?

De Metro in New York heeft maar liefst 468 verschillende haltes en 24 verschillende routes. Lijnen worden aangeduid met letters en cijfers (A,B,C,1,2,3,etc). Het is goed opletten met downtown en uptown metro’s. Dan zit je wel op de goede route, maar rijd je de verkeerde kant uit. Een overzicht van alle haltes vind je hier: http://web.mta.info/maps/submap.html

Metro plattegrond van New York

Je kunt een gratis metro plattegrond krijgen bij elk station. Tenminste, als er iemand in de ticketbooth zit. Vaak krijg je er ook eentje bij je hotel. Maar wil je voor je reis, dus als voorpret, alle lijnen en stations al even bekijken? DOWNLOAD DAN HIER DE GRATIS METRO PLATTEGROND VAN NEW YORK. Handig bij het plannen van je trip!

Bron: weheartnewyork.nl