Geld zaken

Kosten pinnen in het buitenland

Betalen in euro’s en contant euro’s opnemen met je betaalpas in een EU-land waar de munteenheid de euro is, kost je niets extra’s. In andere landen kost betalen met een betaalpas in vreemde valuta € 0,15 per keer. Een opname van contant geld met een betaalpas in vreemde valuta kost € 2,25 per keer. Als je vreemde valuta opneemt, worden de kosten omgerekend naar euro’s. De koers wordt bepaald door VISA en Mastercard op het moment dat de transactie in hun systemen wordt verwerkt. Dat is meestal een dag na de opname of betaling. Soms duurt het een paar dagen.

Let hierop als je een andere muntsoort pint?

Neem je met je betaalpas contant geld op in een andere muntsoort? Dan krijg je op het scherm van de geldautomaat de keuze ‘with(in) or without conversion’. Kies dan voor ‘without conversion’. Dit betekent namelijk dat VISA of Mastercard de wisselkoers bepaalt. Dat is bijna altijd voordeliger als je geld opneemt. ‘With(in) conversion’ betekent dat de bank waar je geld opneemt de wisselkoers bepaalt. Dat is op het moment dat je geld opneemt en inclusief een opslag van de bank waar je geld opneemt. Dit is bijna altijd ongunstiger voor jou.

Sta je voor een geldautomaat buiten Europa? Dan zie je op het scherm de keuzes ‘savings account’, ‘current/ checking account’ of ‘credit account’. Wil je met je betaalpas gewoon contant geld opnemen van je betaalrekening? Kies dan voor de optie ‘current of checking account’.

Creditcard

Heb je een creditcard? Dan is het slim om deze mee te nemen op reis. Met je creditcard kun je in de hele wereld betalen en contant geld opnemen. Handig als je niet kunt betalen met je betaalpas. Of als je ergens borg moet betalen, bijvoorbeeld als je een auto huurt. Goed om te weten: Met je creditcard contant geld opnemen uit een geldautomaat is duurder dan met je pinpas.

Contant geld

Neem altijd wat contant geld mee. Je kunt niet altijd met een betaalpas of creditcard betalen. Bovendien heb je zo een snelle oplossing als je betaalpas niet geaccepteerd wordt.

Goed om te weten:
Sommige buitenlandse betaal- of geldautomaten vragen om een 6-cijferige pincode.
Toets dan gewoon je 4-cijferige pincode in en druk daarna op enter. Dit is meestal een groene knop.

Bron: SNS Bank