Bodrum 2013

Bodrum is een stad aan de zuidwestkust van Turkije aan de Golf van Gökova. Bodrum ligt tegenover het Griekse eiland Kos.

In oktober 2013 zijn wij een weekje op vakantie geweest naar het mooie Bodrum. We vlogen vanaf Eindhoven en waren binnen 4 uur in Bodrum.
Het was voor ons een echte uitrust vakantie en hebben veel op ons resort gezeten en zijn maar een enkele keer met de dolmus naar de stad geweest.
Wij zaten in het Bodrum Holiday Resort and Spa

Wat te doen in Bodrum:

 • Mausoleum van Halicarnassus

  Bodrum kent een rijke geschiedenis. De stad was ooit in handen van de Grieken en droeg de naam ‘Halicarnassus’. In 353 voor Christus liet koning Mausolos hier een grafmonument voor zichzelf en zijn vrouw bouwen; het mausoleum van Halicarnassus.  Een graftombe zo groot en imposant dat het later verkozen werd tot een van de zeven wereldwonderen van de oude wereld. Helaas is er van het mausoleum weinig meer over. Door een aardbeving in 1304 stortte het bouwwerk volledig in. De stenen van het mausoleum werden later gebruikt voor de bouw van het kasteel in Bodrum. Inmiddels is er een plan om het mausoleum volledig te renoveren met deels oude en nieuwe stenen en het is de bedoeling dat dit project in 2019 wordt afgerond. Tot die tijd kun je voor 10 lira (ongeveer €2,50) de ruïnes bezoeken.

 • Petrusburch / Kasteel van Bodrum

  Een van de mooiste plekken van Bodrum is de Petrusburcht.  Het eeuwenoude kasteel is gebouwd op een schiereiland en wordt bijna geheel omringd door water. De burcht werd in de 15deeeuw gebouwd om de haven te beschermen tegen piraten.  Voor 30 lira (ongeveer €7,50) kun je het kasteel en haar prachtige tuinen bezoeken. Een bezoek aan het  Museum van Onderwaterarcheologie  is bij de prijs inbegrepen. Tot de collectie behoort een replica van de Uluburun, het oudste scheepswrak dat ooit gevonden is. Het schip dateert uit de veertiende eeuw voor Christus en werd in 1982 bij toeval gevonden door een sponsduiker aan de zuidkust van Turkije. De lading van het schip, waaronder een grote hoeveelheid glazen voorwerpen is in het museum tentoongesteld.

 • Blue cruise (lees verslag Floris 2013)

  Wat is er relaxter dan een dag lekker niets doen en genieten op het water? Maak een boottocht met een traditionele zeilboot naar de prachtige baaien rondom Bodrum en met een beetje geluk zie je zelfs een paar dolfijnen. Is een dag op de boot voor jou te kort en wil je meer zien vanaf het water?  Dat komt goed uit! Een ‘echte’ Blue Cruise duurt namelijk een hele week en brengt je van Bodrum helemaal naar Antalya.

 • Lekker eten

  Heb je een keer geen zin om in het resort te eten, dan biedt Bodrum genoeg andere mogelijkheden. De gezelligste restaurantjes vind je aan de haven waar je lekker buiten kunt eten op het terras. Als je van vis en zeevruchten houdt, moet je zeker een keer bij Körfez gaan eten, het oudste restaurant van Bodrum. Bestel als voorgerecht de Mezes, een Turkse variant op tapas. Ben je meer een vleesliefhebber? Ga dan eens eten bij grillrestaurant Denizhan et Marina en probeer de Lahmacun (Turkse pizza),  Adana Kebab en als toetje de Künefe (knapperig kaastaartje).

Leave a Reply

Your email address will not be published.