Negatief reisadvies

Wat moet je doen bij een negatief reisadvies?

Soms heb je geen invloed op wat er allemaal gebeurt in de wereld. Het kan dan eens voorkomen dat de situatie op je reisbestemming plots verandert. Daarom vinden wij het altijd wel handig om toekomstige reizigers een handje te helpen in verband met negatief reisadvies voor hun bestemming. Wat moet je doen wanneer dit gebeurt? Wat zijn je rechten bij een negatief reisadvies? En wat houdt een negatief reisadvies eigenlijk in? We zetten het even voor je op een rijtje.

Wat is een negatief reisadvies?
Wat te doen bij een negatief reisadvies?
Annuleringskosten bij negatief reisadvies
Onveilige situatie, maar geen negatief reisadvies?
Heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Wat is een negatief reisadvies?

Wanneer er veiligheidsproblemen ontstaan voor toeristen wordt er gesproken van een negatief reisadvies. Dit wordt vastgesteld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wanneer er een negatief reisadvies voor een land geldt, raadt het ministerie reizen naar dit land af. Dit betekent niet dat het niet meer is toegestaan om naar dit land te reizen.

Wanneer wordt een negatief reisadvies gegeven?

Een negatief reisadvies wordt gegeven vanaf niveau vier op de veiligheidsclassificatie. Er zijn in totaal zes niveaus:

  • Niveau 1: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s
  • Niveau 2: Er zijn veiligheidsrisico’s aanwezig, maar reizigers zullen hier geen hinder aan ondervinden.
  • Niveau 3: Er zijn onveilige gebieden waar reizigers niet naar toe moeten reizen. Vaak hebben deze gebieden een eigen reisadvies.
  • Niveau 4: Reizen naar bepaalde gebieden wordt afgeraden wanneer de reis niet van essentieel belang is.
  • Niveau 5: Reizen naar het land wordt afgeraden wanneer de reis niet van essentieel belang is.
  • Niveau 6: Alle reizen worden ontraden. Dit houdt in dat er een directe dreiging is voor alle reizigers.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in contact met de ambassades in de landen waar er een mogelijke dreiging heerst. Samen met deze ambassades wordt een niveau vastgesteld.
Kijk op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het huidige reisadvies.

Wat te doen bij een negatief reisadvies?

Controleer of het advies voor hetzelfde gebied geldt als waar je naartoe reist. Wanneer dit niet het geval is is het verstandig om het nieuws in de gaten te houden voor toekomstige ontwikkelingen.
Wanneer er een negatief reisadvies wordt afgegeven voor een gebied waar je naartoe reist zijn er een paar dingen die je moet weten:

Reizen naar een gebied met negatief reisadvies is volledig op eigen risico. Veel reisverzekeringen zijn niet geldig in gevarenzones. Iets dat vaak voorkomt is dat airlines hun vluchten van en naar de gevarenzone annuleren. Dit zou kunnen betekenen dat je vast komt te zitten of een andere vlucht naar huis zal moeten boeken. Daarom raden we aan om zo snel mogelijk een vlucht terug naar huis te boeken wanneer de bestemming waar je je bevindt een negatief reisadvies ontvangt.

Reisverzekering

Wanneer er een negatief reisadvies wordt afgegeven voor een land, kan dat van invloed zijn op je reisverzekering. Controleer daarom altijd de voorwaarden voor je een reisverzekering afsluit. Zo ga je nooit ongedekt op reis.

Annuleringskosten bij negatief reisadvies

Afhangend van de airline verschilt het annuleringsbeleid rondom negatief reisadvies. Het hangt ook af van de airline of ze annuleringskosten rekenen voor het annuleren van je vliegtickets. Voor informatie hierover kan je terecht bij de klantenservice van de airline of van CheapTickets.

Wanneer je vlucht (heen of terug) gecanceld wordt, is een airline verplicht om een alternatieve vlucht aan te bieden óf je je geld terug te geven. Neem in dit geval contact op met de airline, als de airline dit niet zelf al gedaan heeft.

Ben je nog niet vertrokken, maar heeft je bestemming een negatief reisadvies ontvangen? Dan raden we je altijd aan om deze reis te annuleren.

Geen negatief reisadvies, maar wel een onveilige situatie

Wat nou, als er nog geen officieel negatief reisadvies is, maar de situatie op je bestemming onveilig wordt? Als je je reis wilt annuleren ben je helaas afhankelijk van de annuleringsregeling van de airline. Er moet voldoende reden zijn om de reis op te mogen zeggen en je geld terug te krijgen. Bij de aanschaf van vliegtickets is vaak ook een annuleringsverzekering af te sluiten om deze regels te versoepelen.

Aan de informatie in deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.
bron: Cheaptickets.nl