ESTA

Het ESTA formulier aanvragen

Een ESTA formulier aanvragen is de eerste stap om naar Amerika te mogen vliegen. Het invullen van het formulier kan heel eenvoudig online. Vervolgens wordt het door US Customs and Border Protection gekeurd. Meestal wordt het binnen 20 minuten beoordeeld en volgt een bevestiging van de toekenning of afwijzing.

Wat is het ESTA formulier?

Het ESTA formulier is bedoeld om informatie te vergaren over alle reizigers die naar Amerika willen vliegen. Doordat het invullen van het formulier verplicht is weet de immigratiedienst van de Verenigde Staten precies wie naar Amerika wil komen en kan per reiziger een inschatting worden gemaakt over de risico’s van toelating. Zo kunnen mogelijk ongewenste reizigers worden geweerd alvorens ze worden toegelaten tot het vliegtuig. Het is pas mogelijk om in te checken op vluchten naar Amerika nadat de informatie die is ingevuld in het ESTA formulier is gecontroleerd en goedbevonden.

Voorbereiding voor het invullen

Bij het aanvragen van een ESTA kunnen in één formulier meerdere reizigers worden ingevuld. Zo kan desgewenst voor het volledige reisgezelschap in één keer goedkeuring worden aangvraagd. Hierbij hoeven veel overlappende gegevens (zoals adresgegevens van het adres in Nederland en de verblijfplaats in Amerika) niet telkens opnieuw te worden ingevuld. Het is daarom verstandig vooraf de juiste gegevens te verzamelen en daarmee een groepsaanvraag in te dienen. Een groepsaanvraag kan worden ingediend middels hetzelfde formulier als een aanvraag voor één persoon, door onderaan het formulier te klikken op de knop “voeg een reiziger toe”. Verzamel vooraf deze informatie en documenten:

  • De paspoorten van alle reizigers of in elk geval de gegevens die hierop staan
  • De werkgevergegevens van alle reizigers (naam en adres)
  • Informatie over de eventuele aanwezigheid van ernstige overdraagbare ziektes
  • Informatie over de eventuele aanwezigheid van verslavingen en drugsgebruik
  • Informatie over de eventuele aanwezigheid van een strafblad

Hoe vul je het formulier in?


Stap 1: Algemene gegevens

Het ESTA formulier begint met een aantal vragen over algemene (contact)gegevens van de aanvrager. De aanvrager is de persoon die het formulier invult. De aanvrager hoeft niet zelf mee te reizen, de aanvrager mag ook voor andere reizigers een ESTA formulier invullen. Ook wordt hier gevraagd naar de verwachte aankomstdatum; indien deze nog niet bekend is kunt u ‘Unknown’ invullen. De geldigheid gaat altijd in vanaf het moment dat de aanvraag is goedgekeurd, dus als uw reisdatum vervroegd wordt is dat geen probleem (mits toekenning heeft plaatsgevonden).

formlier deel 1

Stap 2: Reisinformatie

Vervolgens worden algemene vragen over de reis naar Amerika gesteld. Het gaat hierbij om gegevens die gelden voor alle reizigers waarvoor in dit formulier een ESTA wordt aangevraagd, waaronder een contactpersoon in Amerika, de (eerste) verblijfplaats tijdens de reis en een noodcontact. Indien deze gegevens niet voor alle reizigers hetzelfde zijn moeten de reizigers apart een formulier invullen. Indien de reis alleen als doel heeft een overstap te maken in de Verenigde Staten kan dat ook worden aangegeven, de irrelevante vragen verdwijnen dan direct uit het formulier. Heeft u nog geen contactpersoon of verblijfplaats in de VS? Dan kunt u bij deze velden ‘Unknown’ invullen. Het maakt niet uit in welk land uw noodcontact woont (dit hoeft dus niet het land van herkomst of land van bestemming te zijn).

formlier deel 2

Stap 3: Algemene gegevens reiziger

Dit deel van het formulier bestaat uit vragen over de (eerste) reiziger. De paspoortgegevens en persoonsgegevens kunnen worden overgenomen uit het paspoort. Let wel op: dit paspoort duurt nog gedurende het gehele verblijf in de VS geldig te zijn. Vervolgens wordt gevraagd of de reiziger nog andere namen of aliassen heeft, hiermee worden geen doopnamen bedoeld.

formlier deel 3

Stap 4: Overige vragen per reiziger

Het tweede persoonsgebonden deel van de vragen van het formulier bestaan uit vragen over de ouders van de reiziger, een eventueel tweede paspoort of tweede nationaliteit van de reiziger en werkgeverinformatie. Hierbij is het belangrijk ook gegevens van oude paspoorten in te vullen, zelfs als deze al verlopen zijn. Indien de reiziger momenteel geen werkgever heeft moet de voormalig werkgever en diens adres worden ingevuld.

formlier deel 4

Stap 5: Achtergrondvragen

Het doel van het ESTA is de veiligheid van de Verenigde Staten en haar inwoners te bewaken; hiertoe zijn de veiligheidsvragen, ook wel achtergrondvragen genoemd, bedoeld. In deze acht vragen wordt de reiziger gevraagd naar factoren die mogelijk een risico kunnen vormen. Het is belangrijk deze vragen goed te lezen alvorens ze te beantwoorden. Indien één of meerdere vragen wordt beantwoord met ‘ja’ kan geen ESTA worden aangevraagd voor de betreffende persoon. Wel is het dan wellicht mogelijk een visum aan te vragen.  Let op: indien een vraag onterecht met ‘ja’ wordt beantwoord en de Amerikaanse immigratiedienst dit opmerkt zal deze reiziger vermoedelijk nooit meer tot de Verenigde Staten worden toegelaten.

formlier deel 5

Een reiziger toevoegen

Nadat alle bovenstaande vragen zijn beantwoord voor de aanvrager (en eerste reiziger) is het mogelijk een tweede reiziger toe te voegen. De vragen die staan beschreven bij stap drie tot en met vijf moeten voor elke toegevoegde reiziger worden beantwoord.

Indienen

Nadat alle vragen van het formulier zijn beantwoord klikt u op ‘Aanvraag controleren’. U ziet vervolgens een overzichtspagina met alle ingevulde gegevens. Het is belangrijk alles nogmaals na te lopen en eventuele fouten te verbeteren. Een aantal checks worden ook automatisch uitgevoerd waardoor veel voorkomende fouten vaak worden opgespoord en een melding opleveren, zodat deze direct kunnen worden aangepast. Zaken als het paspoortnummer en de exacte naam van de reiziger zijn echter uiterst belangrijk; indien hierin (spel)fouten worden gemaakt kan dit resulteren in grote problemen tijdens de reis. Na het indienen van de aanvraag dienen de kosten van het ESTA worden betaald, dit kan direct online middels verschillende betaalmethoden.

Toekenning van het ESTA

Nadat u een bevestiging heeft ontvangen dat uw ESTA is toegekend ontvangt u digitaal uw ESTA verklaring. Vanaf nu kunt u inchecken bij uw luchtvaartmaatschappij. Het is niet nodig de bevestiging uit te printen; controle wordt uitgevoerd op basis van uw paspoortnummer.

Direct beginnen met het invullen van het formulier?

Leave a Reply

Your email address will not be published.